Warning: Declaration of description_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home3/scaeeu/public_html/wp-content/themes/scae/functions.php on line 0
Apa | Sca Romania
filicori

Register your Account

Sign Up with us and Enjoy!

A password will be e-mailed to you.

zuzu romania

Apa

Apa

 

In colaborare cu

 

„Apa este principiul tuturor lucrurilor, deoarece toate lucrurile contin apa, si se intorc in apa”

Thales of Mileto

 

Daca organismul uman contine doua treimi apa, in cazul unei cafele, putem spune ca 98% din componenta inseamna acest element vital, apa. De aceea, este evident ca pentru a avea o cafea de calitate perfecta, este extrem de important ca si apa sa fie de calitate.

In timp ce apa este folosita pentru consum sau pentru a obtine diferite bauturi, fara o tratare corespunzatoare, poate cauza probleme in echipamentele folosite, iar produsele finale sunt de o calitate indoielnica. Prin urmare, apa rezultata trebuie sa fie proaspata si curata, fara gust si miros, fara clor si impuritati.

Principalii factori care afecteaza calitatea apei sunt: pH-ul, prezenta clorinei, duritatea, si mizeria

 

NIVELUL pH

Termenul pH deriva din limba latina.
Pondus hidrogenii = pondere hidrogen

Nivelul pH-ului din apa nu afecteaza procesul de extractie al unui espresso. Totusi, pH-ul poate influenta depunerile de calcar in interiorul aparatelor, poate influenta aparititia de coroziuni si rugina in interiorul espressorului, si de asemenea poate modifica perceptia senzoriala a bauturilor rezultate.

Cu o valoare cuprinsa intre 0 (acida) si 14 (alcalina), pH-ul indica gradul de aciditate sau alcalinitate a apei, iar valoarea neutra se situeaza in jurul valorii de 7. In functie de regiune si de calitatea apei de la robinet, pH-ul are o valoare intre 6.5 si 9.

 

CLORUL

gust si miros nespecifice apei

 

Companiile municipale furnizoare de apa potabila, adauga substante pentru a trata apa.De exemplu: substante pentru a elimina fierul si manganul, clor pentru a dezinfecta si a elimina micro-organismele, compusi cloro-organici.

De asemena, apa infiltrata in sol si care ajunge  in panza freatica poate contine pesticide in urma ingrasamintelor, reziduuri din cauza poluarii, solventi, etc.

O cantitate minima legala de clor ce va ramane in apa pentru a asigura dezinfectia, impreuna cu reziduurile organice, dezvolta in apa gust si miros neplacut care va afecta atat produsele finale cat si consumul propriuzis.

In cazul cafelei espresso, clorul impreuna cu compusii organici scot in evidenta un gustul amar al cafelei (fenolul), iar caracteristicile senzoriale sunt compromise.
Pentru a elimia clorul, pesticidele, si compusii organici din apa, in sistemul de filtrare al apei trebuie integrat un strat special pentru a asigura

in final o apa clara, pura, fara gust si miros.

 

Duritatea

Duritatea „totala” a apei este datorata prezentei sarurilor minerale de calciu si magneziu. In mod normal, o duritate de aproximativ 9 gr franceze (4 gr duritate carbonica) este ideala pentru cafea, perfect echilibrata pentru a scoate in evidenta gustul si aspectul cafelei, iar riscul aparitiei calcarului in aparatele este extrem de mic.In apa rece toate mineralele sunt perfect echilibrate, iar in momentul incalzirii apei la peste 60 gr C aceste minerale se precipita, rezultatand nenumarate neplaceri datoarate calcarului.

 

Apa dura sau mai putin dura (hard or soft)

 

Exista doua tipuri de durtitati in apa, ambele cauzate de sarurile de calciu si magneziu.Prima, cea mai prezenta in apa este cunoascuta sub numele de „Duritate permanenta”, si este compusa din saruri de calciu si magneziu, clorina si sulfati.

Aceste substante ofera apei particularitati aparte, dar nu produc depozite de calcar atunci cand apa se incalzeste.

Al doilea tip de duritate este denumita „Duritate temporara” sau „Duritate carbonica”, si este compusa din bicarbonatii de calciu si magneziu (CaH(CO3)2, MgH(CO3)2).

Termenul „temporar” deriva din faptul ca, in momentul incalzirii apei bicarbonatii de calciu si magneziu incep sa se precipite iar aceste saruri sa transforma in carbonati insolubili – acele depozite pe care le numim CALCAR.

 

 

Formarea calcarului

 

 

 

 

 

Sedimentele de calcar se formeaza pe componentele foarte calde ce intra in contact cu

apa (rezistente), pe suprafetele dure (boiler) si pe conducte.

Pe masura ce depunerile de calcar devin din ce in ce mai groase, acestea opresc si incetinesc transferul de caldura catre apa, cauzand consum mai mare de energie, iar apa nu mai ajunge la temperatura optima pentru a obtine un espresso perfect. (de ex: o cafea espresso cu apa la 98 gr C este complet diferita de o cafea cu apa 70gr C – aromele specifice si uleiurile din cafea nu mai sunt puse in evidenta)

Mai mult decat atat, calcarul cauzeaza interventii costisitoare de service, timp pierdut, piese de schimb, si costuri cu mana de lucru, etc.

 

Tipuri de duritati ale apei

 

 Duritatea apei si sanantatea

 

Retineti, nu exista limita valorica pentru duritate in apa – nici in apele minerale carbogazoase, nici in apele plate.

Toti consumatorii sanatosi de toate varstele pot consuma apa rece de diferite duritati fara a le fi afectata sanatatea. De exemplu, exista ape minerale care ating o duritate chiar si de 100 gr franceze.

SISTEME DE TRATARE INTALNITE IN PIATA

Pentru a furniza un espresso perfect si pentru a proteja echipamentele, apa trebuie tratata si filtrata corespunzator…..


 

 

Dedurizatoarele clasice cu regenerare prin sare (manuale sau automate)

 

Cele mai intalnite sisteme de filtrare existente in piata sunt dedurizatoarele cu regenerare manuala sau automata prin sare (NaCl). Aceste sisteme folosesc o rasina schimbatoare de ioni pentru a „acoperi” mineralele de calciu si magneziu, cu saruri de sodiu (Na).

In functie de cantitatea de apa care intra in contact cu aceasta rasina, si duritatea specifica a apei, rasina devine saturatala la intervale neregulate, nivelul mineralelor si calitatea apei variaza de la o regenerare la alta. In acel moment rasina din dedurizator isi pierde considerabil din proprietati si aceasta trebuie regenerata introducand sare sau pastile de sare..

 

Avantaje.

 

  • . pret foarte mic la prima achizitie.
  • . poate fi folosit la acele aplicatii unde apa filtrata nu va depasi 60 gr C

Dezavantaje.

  • ·  mineralele de calciu si magneziu sunt „acoperite” cu sodiu, ceea ce inseamna o apa care poate fi usor sarata
  • ·  sarea cauzeaza coroziuni in aparate, si gust de sapun al cafelei
  • ·  alcalinitatea apei ramane
  • ·  gustul si mirosul de clor din apa, metalele grele, unele pesticide nu sunt retinute
  • ·  impuritatile fine nu sunt filtrate
  • ·  apa nu are proprietati constante dpdv minerale, ceea ce rezulta produse finale de calitati diferite (de la o regenerare la alta), si depuneri de calcar
  • ·  procesul regenerarii manuale este complicat si greoi (inversare furtune, regenerare cu sare 1 ora, clatire rasina, etc)
  • ·  pentru o eficacitate acceptabila trebuiesc efectuate regenerari la cel mult 14 zile (conform manual – in functie de duritate si consum)
  • . pe termen mediu si lung implica costuri mari de operare (sare, mana de lucru),        implicit riscul aparitiei calcarului

 

 

Osmoza inversa

Este procedeul filtrarii apei la nivel de atomi si/sau molecule, apa devenind complet demineralizata si purificata, fara niciun fel de proprietate. Aceasta tehnica de filtrare inseamna „impingerea” apei cu presiune printr-o membrana speciala foarte fina, care separa apa de saruri, minerale si alte substante.

Avantaje

  • ·  procedeul filtrarii si apa filtrata este 100% asigurata
  • . apa devine distilata, fara nicio proprietate, fara pericole

Dezavantaje

  • ·  procedeul este foarte scump
  • ·  consumul de apa este foarte mare
  • ·  apa devine distilata si fara nicio proprietate, ceea ce inseamna ca pentru uz alimentar este deloc recomandata (lipsa tuturor mineralelor din apa nu dezvolta gustul si aroma cafelei iar lipsa conductibilitatii face ca aceasta sa nu fie detectata de catre rezistente si senzori)

Cartusele filtrante

 (cu demineralizare si straturi multiple de filtrare)

Aceste noi sisteme de filtrare au inceput sa aibe succes pe piata din ce in ce mai mare datorita eficientei lor.

Cartusele contin o rasina schimbatoare de ioni pe baza de hidrogen, schimband ionii de calciu cu ioni de hidrogen.

De regula au inclus un sistem de by-pass ceea ce permite dozarea

unei cantitatii de minerale optime pentru cafea, si fara riscul aparitiei calcarulu.

In functie de continutul mineralelor din apa (duritatea temporara) aceste cartuse au o durata de functionare legata de cantitatea de apa filtrata.

Multiplele trepte de filtrare asigura indepartarea clorului, metalelor grele, impuritatile de pana la 5 microni, si implicit bicarbonatii de calciu.

 Avantaje

•  . filtreaza apa de gust si miros de clor, metale grele, unele pesticide si impuritati de pana la 5 microni

•  . previne riscul aparitiei calcarului in interiorul aparatelor

•  . utilizare usoara, deloc complicata

•  . avariile neprevazute ale echipamentelor sunt eliminate

•  . by-pass reglabil, ceea ce presupune calitate constanta a produselor finale, pe toata durata de functionare a cartusului filtrant

•  . costuri foarte mici de utilizare, pe termen mediu si lung

•  . prelungeste functionalitatea si durata de viata a echipamentelor

•  . cantitatea de apa filtrata poate fi contorizata

•  . marimile cartuselor de filtrare sunt diferite. In functie de duritatea apei si consum se alege marimea cartusului filtrant potrivit (pentru a se schimba dupa o perioada de 10-12 luni, nu mai mult de 1 an)

•  . nu necesita interventii suplimentare pe toata durata de functionare

•  . costurile cu piesele de schimb, si mana de lucru sunt eliminate

Dezavantaje

•  . reticenta pentru noul sistem

•  . avantajele utilizarii, din punct de vedere depuneri de calcar, se observa pe termen            mediu si lung

•  . cost mare de achizitie la „prima vedere”

 

Pentru mai multe detalii sau informatii vizitati www.brita.ro; www.waterpurity.ro  sau e-mail la office@waterpurity.ro